Vaartweg 81A, 8243PD, Lelystad
088-1000900
info@easy-services.nl

Downtime kost geld. Beperk het risico!

Beperk het risico en de impact van downtime

Vandaag de dag zijn we allemaal in enige mate afhankelijk van het internet, de een natuurlijk meer dan de ander. Downtime is voor velen daarom een angstbeeld: geen toegang tot het internet kan die afhankelijkheid nadrukkelijk aantonen. Maar downtime wordt een groot probleem als je voor je bedrijfsvoering in hoge mate rekent op het internet. Nu is downtime eigenlijk niet te voorkomen, maar je kunt wel zo veel mogelijk de impact van downtime beperken.

De gevolgen van downtime

Downtime kan ingrijpende gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan een stilstaande productiviteit: je mensen kunnen niet veel als het internet eruit ligt. Maar veel belangrijk is misschien nog wel is het verlies van belangrijke data. Als je harde schijf met de complete boekhouding erop crasht, kan dat grote gevolgen hebben voor je administratie in alle opzichten. En verlies van resources. Het kost veel geld als je met spoed extra mensen moet inschakelen om het achterstallige werk gedaan te krijgen, of om je data terug te halen. Dus:

  • verlies van productiviteit
  • verlies van data
  • verlies van resources

En alles wat daarmee te maken heeft (en dat kan veel zijn!).

Hoe beperk je het risico?

Het is dus zaak om het risico of de impact van downtime zoveel mogelijk te beperken. Zo doe je dat:

1. Proactief handelen

Er zijn opties om je kassa- en backofficesystemen te voorzien van monitoring-software. Deze software geeft bijvoorbeeld een melding als een harde schijf fouten begint te geven, zogenaamde write-errors. Zo weten we dat de harde schijf problemen geeft en aan vervanging toe is. Op die manier kunnen we een fatale crash voor zijn. Maar je kunt er ook patch-updates mee uitvoeren, of een software push voor updates. Dat betekent ook dat je niet overal handmatig de updates hoeft uit te voeren. En dat heeft weer als voordeel dat je updates buiten de openingstijden van een winkel of organisatie om kunt uitvoeren. Dan hoef je alleen maar langs op de plekken waar de update niet helemaal goed gaat: dat scheelt aanzienlijk tijd en kosten. Ja, er zijn bedrijven en organisaties die er wat huiverig voor zijn om dit soort software op hun systeem toe te laten. Maar Easy Services heeft een geheimhoudingsplicht, een waarborg voor een veilige manier van werken.

2. Proactief handelen deel 2

In onze optiek hoort bij proactief handelen ook het goed gebruik van antivirus-software en training van je personeel. Ransomware-software wordt vaak verspreid via phishing-mail, het is goed om je daar zo veel mogelijk tegen te wapenen. Ook daar ligt een risico op downtime. Zorgen voor een goede en regelmatige back-up is uiteraard ook nodig. Denk ook aan regelmatige patch-updates. Als je je kassasysteem niet updatet, wordt het steeds gevoeliger voor hacks en virussen. Dit betekent ook dat je deze updates verantwoord moet uitvoeren: check goed of je update getest is! Of test het eerst op een beperkt aantal kassa’s: als dat stabiel en goed draait, rol je het verder uit. Zo beperk je de eventuele negatieve impact.

Dat klinkt allemaal logisch!

Toch zien we dat het nog regelmatig mis gaat. Het probleem is bijvoorbeeld dat de automatische patch-updates uitgezet wordt, om te voorkomen dat het systeem crasht omdat de update voor problemen kan zorgen. Of om te voorkomen dat het systeem gaat updaten op een ongeschikt moment. Maar dat betekent niet dat de update niet nodig is en zo kan je software ongemerkt sterk verouderd raken. Laat daar dus op! Een goede back-up, intern én extern, kan ook veel ellende voorkomen. Als het nodig is heb je snel je data weer bij de hand.

Meer weten?

We helpen graag bij het bepalen van de juiste strategie en mogelijkheden om het risico en de impact van downtime te beperken. Neem gerust contact op voor meer informatie!