Vaartweg 81A, 8243PD, Lelystad
088-1000900
info@easy-services.nl

Minimaliseer de impact van downtime

Beperk het risico en de impact van downtime

In onze tijd is het internet voor bijna iedereen belangrijk, zij het voor de één meer dan voor de ander. Het idee van geen internet hebben, wat downtime wordt genoemd, maakt veel mensen bezorgd. Vooral bedrijven die veel op het internet vertrouwen, kunnen hierdoor in de problemen komen. Downtime is helaas niet volledig te vermijden, maar je kunt wel actief de gevolgen ervan beperken. Bij Easy Services begrijpen we dit en zijn we er om je ondersteunen bij het minimaliseren van de impact van downtime, zodat je bedrijf zo min mogelijk hinder ondervindt. Dit omvat onder andere het implementeren van back-upsystemen, zodat belangrijke gegevens veilig blijven, zelfs tijdens een storing. 

Downtime beperken 

Het is moeilijk om downtime helemaal te vermijden, maar je kunt wel proberen de problemen die het veroorzaakt zo klein mogelijk te houden. Dat kun je doen door bijvoorbeeld extra back-upsystemen te hebben die het over kunnen nemen als er iets misgaat, door plannen te maken voor als er toch iets fout gaat, en door te zorgen dat er zo min mogelijk dingen zijn die fout kunnen gaan. Zo kun je ervoor zorgen dat je zo min mogelijk last hebt van downtime. Daarnaast is het ook essentieel om continue monitoring en onderhoud uit te voeren aan je IT-infrastructuur. Door proactief te handelen, kun je potentiële problemen vroegtijdig identificeren en verhelpen voordat ze ernstige gevolgen hebben. Verder is het belangrijk om te investeren in redundante systemen die automatisch kunnen overschakelen bij een storing, en om je personeel goed te trainen in het omgaan met technologische storingen en het uitvoeren van noodprocedures. Overweeg ook om een externe IT-serviceprovider zoals Easy Services in te schakelen voor extra ondersteuning bij het minimaliseren van de impact van downtime. 

De gevolgen van downtime 

Downtime kan aanzienlijke gevolgen hebben die niet te onderschatten zijn. Neem bijvoorbeeld het stilvallen van de productiviteit: wanneer het internet uitvalt, kunnen werknemers niet effectief werken. Maar misschien nog zorgwekkender is het risico op het verlies van belangrijke gegevens. Een simpele crash van de harde schijf waarop al je boekhoudkundige gegevens staan, kan enorme consequenties hebben voor je bedrijfsadministratie in allerlei opzichten. Daarnaast brengt downtime ook kosten met zich mee in de vorm van verloren middelen. Het is duur om plotseling extra personeel in te moeten schakelen om het achterstallige werk te voltooien of om verloren gegevens terug te halen. Deze financiële last kan aanzienlijk zijn en heeft een directe impact op de bedrijfsvoering. 

De gevolgen van downtime omvatten een breed scala aan problemen, waaronder verlies van productiviteit, data en resources, en alles wat daarbij komt kijken (en dat kan behoorlijk veel zijn!). Deze omvatten niet alleen directe kosten en vertragingen in het dagelijkse werk, maar ook de potentiële schade aan de reputatie van het bedrijf, verlies van klantenvertrouwen en juridische complicaties die kunnen voortvloeien uit het verlies van gevoelige gegevens. Het herstellen van deze verliezen kan een langdurig en kostbaar proces zijn, waarbij de volledige operationele efficiëntie van het bedrijf in gevaar kan komen. 

Hoe beperk je het risico? 

Het is van essentieel belang om het risico of de impact van downtime zo veel mogelijk te beperken. Hier zijn enkele manieren om dat te doen: 

Effectieve monitoring en preventie 
Om downtime te minimaliseren, kunnen kassa- en backofficesystemen worden uitgerust met monitoring-software. Deze software waarschuwt bijvoorbeeld voor tekenen van problemen zoals harde schijffouten, waardoor een fatale crash kan worden voorkomen. Bovendien maakt het uitvoeren van patch-updates en software-pushes voor updates het mogelijk om deze taken efficiënter uit te voeren, zelfs buiten de openingstijden van een winkel of organisatie. 

Veiligheid en Bewustzijn 
Proactief handelen omvat ook het gebruik van antivirus-software en het trainen van personeel om zich te beschermen tegen ransomware en phishing-e-mails. Het regelmatig maken van back-ups en het uitvoeren van patch-updates zijn essentiële maatregelen om de gevoeligheid voor hacks en virussen te verminderen. Het is echter cruciaal om updates zorgvuldig te testen voordat ze worden uitgerold om de kans op negatieve gevolgen te minimaliseren. 

Belang van software-updates en back-ups 

Dat lijkt allemaal vanzelfsprekend! Toch zien we nog steeds regelmatig problemen optreden. Een veelvoorkomend scenario is dat automatische patch-updates worden uitgeschakeld uit angst voor problemen of op ongeschikte momenten. Maar het negeren van deze updates kan leiden tot verouderde software en vergroot het risico op beveiligingsproblemen. Het is dus van belang om de noodzaak van updates te erkennen en ze zorgvuldig te beheren. Daarnaast is een degelijke back-upprocedure, zowel intern als extern, essentieel om mogelijke problemen te voorkomen. In geval van nood zorgt een goed werkend back-upsysteem voor een snelle en betrouwbare manier om belangrijke gegevens te herstellen en de bedrijfsvoortgang te waarborgen. 

Wat ik zelf doen om downtime te beperken? 

Meer weten? Aarzel niet en neem contact met ons op! We staan bij Easy Services klaar om te assisteren bij het ontwikkelen van een effectieve strategie om de risico’s en gevolgen van downtime te minimaliseren.