Je ICT-omgeving is net als je auto: het moet gewoon werken. En meestal is dat ook wel het geval. Maar als je auto niet wil starten als je naar een belangrijke vergadering moet, vraag je je af waarom je die laatste grote beurt hebt overgeslagen. Zo werkt het met ICT ook: waarom zou je een servicecontract afsluiten als alles gewoon werkt? “Totdat op een gegeven moment het hele systeem uit elkaar valt, inclusief klantendatabase met alle contacten en contracten, back-ups en andere data”, vertelt Henriëtte. “Mensen vergeten wel eens hoe ongelooflijk kritisch hun eigen netwerk is. Pas bij problemen valt op hoe afhankelijk een bedrijf is geworden van ICT. En dus moet je regelmatig je netwerk checken en stappen ondernemen om het vitaal te houden.”
Investeren? Of accepteer je schade?
Het vervangen van verouderde hardware? Ja, dat vraagt een investering en de waarde ervan is niet direct duidelijk als de hardware nog z’n werk doet. Maar hoe groot is de schade ten opzichte van deze investering als alles uitvalt? “Dan mag je hopen dat je binnen twee of drie dagen een nieuwe server opgetuigd hebt en alles weer naar behoren werkt. Er zitten veel haken en ogen aan om een netwerk stabiel te houden. Dat heeft ook te maken met de economie: als het slecht gaat zien we direct een afschaling van het aantal onderhoudscontracten. Om te besparen en ach, die hardware draait nog wel even door. Totdat het misgaat en dat is vreemd: enerzijds realiseren mensen zich dat ze in hoge mate van goedwerkende ICT afhankelijk zijn, anderzijds stappen ze bij een mindere economie makkelijk af van contracten met een ICT-dienstverlener voor onderhoud en oplossen van storingen. Terwijl je bijvoorbeeld altijd moet zorgen voor een goede back-up, maar hoeveel organisaties maken ‘m werkelijk? Onze ervaring is dat de helft van de bedrijven geen goede back-up maakt. En dat is maar een voorbeeld.”
Tijdig investeren
Tijdig investeren in hardware heeft voor grotere bedrijven meer impact dan voor kleinere bedrijven. “Als je een paar honderd pc’s moet uitrollen, koop je die meestal in één keer. Maar je investeert dan meestal tien procent meer dan je werkelijk nodig hebt. Die tien procent heb je nodig om deze generatie pc’s vijf jaar te kunnen laten draaien. Er is altijd wel pech met één of een paar pc’s, dan heb je nog storingen omdat ze gebruikt worden. De aanschaf van veel dezelfde computers in één keer is wel aan te bevelen om snel een goed werkend ‘pc-park’ te krijgen. Op deze manier zou je als groot bedrijf vijf jaar vooruit kunnen. Voor een kleiner bedrijf speelt de aanschaf van veel tegelijk veel minder, de installatie van al die pc’s met het juiste image is daar veel minder een issue. In kleinere bedrijven wordt een pc vervangen als ie door een update van software bijvoorbeeld erg traag is geworden. Daar is het veel minder lastig om snel de juiste toewijzingen toe te kennen aan de gebruiker.”
Meer weten?
We sparren graag over dit en andere onderwerpen! Bel ons gerust voor meer informatie.
Recente reacties